Miért/hogyan/miért úgy szerepjátékozol?

Miért szerepjátékozol?

1.) Mert ez jó indok, hogy együtt lóghassak a barátaimmal.
2.) Szeretek csapatban megoldani problémákat.
3.) Szeretem a hőstörténeteket.

Milyen szerepjátékot játszol?
A barátaimmal egy kihalóban lévő játékmódot képviselünk: személyesen, offline játszunk, kb 25 éve ugyanúgy, hatan. Pár órás esti szeánszt ritkán hozunk össze, mert nem egy városban lakunk. Évente néhányszor elkéredzkedünk a családtól szerepjátékozni egy vagy több napra.

De mégis, milyen rendszerekkel játszol?
Mindenfélével és semmilyennel. Játszunk például a M.A.G.U.S., az Ars Magica, a Call of Cthulhu, a Cyberpunk világaiban, de ritkán használjuk a könyv szerinti szabályaikat. Játszunk vadnyugati történetet, modern horrort, sci-fi meséket, és hamarosan az ókori Rómában is kalandozunk. Ezekhez az 1xcsakot vagy valamelyik könyv rendszerének házi egyszerűsítését használjuk.

Miért nem a könyv szerinti rendszereket használjátok?
Van egy csomó, aminek rajongunk a világáért, az illusztrációiért, a hangulatteremtő szösszeneteiért, a szabályaikat is jónak tartjuk, mégsem használjuk, vagy csak néha. Ennek oka, hogy szeretünk váltogatni a zsánerek és világok közt, de nem tudunk többféle rendszert fejben tartani, az izgalmas helyzetekben meg utálunk lapozgatni. Ezért idővel egyre többször váltottunk át játék közben rögtönzött szabályokra. Ezekből aztán rendszer lett.

Miért nem egy elterjedt univerzális rendszert használtok?
Amikor elterjedt univerzális rendszereket ajánlgattam a barátiamnak, ásítottak. Megértettem az üzenetet: játszani szeretnek, nem szabálykodni. Játék közben viszont, amikor nem volt kedvük valaminek utánalapozni, gyakran elfogadták a rögtönzött szabály-helyettesítésemet vagy ők javasoltak valamit. A bevált elemekből összeállt egy rendszer. Idővel eleve ebben generáltuk a karaktereket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Scroll to Top